Франция говори за прогрес, Русия и Украйна имат уточнения

След интензивните дипломатически совалки снощи – Руският президент Владимир Путин е обещал да няма нова ескалация в Украйна. С това позитивно послание френският му колега Еманюел Макрон отиде в Киев. Президентът на Франция настоя, че срещите му с президентите на Русия и Украйна са допринесли за запазването на мира. Но Москва и Киев внесоха уточнения, които не звучаха толкова оптимистично.

Еманюел Макрон предпочете да се фокусира върху положителното. Президентът на Франция каза, че е успял да получи от Владимир Путин и Владимир Зеленски уверения, които му дават надежда за мир. За изграждането му може да са необходими месеци, но имало напредък.

"С Путин вчера повдигнах този въпрос и той лично се ангажира за спазването на споразуменията от Минск. Искам да ви благодаря, че и вие ясно потвърдихте, че ще уважавате тези договори. Тази обща решимост е единственият път, който ще позволи да изградим мира”, коментира Макрон.

Позитивните послания, обаче, не изчерпват станалото в Москва и Киев през тези два дни на преговори. Украинците настояха, че не само руските, но и техните позиции и интереси трябва да се вземат предвид. Те казаха че не виждат истински опити на Русия да деескалира ситуацията.

"Аз като цяло на думи не вярвам. Затова смятам че всеки политик може да покаже намеренията си с конкретни действия”, заяви Зеленски.

Макрон отиде с добри новини в Киев

От Русия също дойдоха важни уточнения. Кремъл каза, че Путин не се е ангажирал пред Макрон да няма военни учения в близост до Украйна. Френската делегация сякаш отчете, че са прочели посланията прекалено оптимистично и дадоха заден ход за военните маневри.

"Придвижването на нашите войски на собствената ни територия, продължава да се представя като заплаха за руско нахлуване, в конкретния случай в Украйна. Това се използва като предлог, за да се организира неприятелска политика към Русия. И членовете на НАТО продължават да пълнят Украйна със съвременни оръжия”, добави Путин.

Путин: Идеи на Макрон могат да са в основата на по-нататъшни съвместни стъпки

Все пак, това което руснаците не отрекоха, беше че не планират да оставят войските си в Беларус. Според Запада повече от 30 000 руски войници вече са в съседната страна и може да участват в евентуална инвазия в Украйна. Но Кремъл каза, че никога не са казвали, че те ще останат там.

“Никой дори не е споменавал подобно нещо. Говорихме за общи учения. Когато те завършат, руските войници ще се върнат по базите си”, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

След обиколката на Макрон, реакцията на пазарите сочи, че войната изглежда една идея по-далеч. На този фон три руски бойни кораба преминаха днес през проливите в Турция, за да влязат в Черно море. А Румъния обяви, че след Полша, американски войници от допълнителните отряди вече започват да пристигат и на тяхна територия.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: