Ще работим ангажирано, за да станем по-бързо част от европейското семейство, заяви още премиерът

Определените позиции за македонската уникалност и самостоятелна културна и езикова идентичност остават непроменени. Гражданите могат да бъдат спокойни, че няма да отстъпим от червените линии за защитата на нашата идентичност. Ще работим ангажирано, за да станем по-бързо част от европейското семейство, заяви днес в парламента премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

В обръщението си към депутатите той засегна въпроса за външната политика. Двустранните разговори с България за активизиране на икономическото сътрудничество и добросъседството продължават, а историческите въпроси са оставени да бъдат решени от професионалистите, каза Ковачевски.

Представители на външните министерства на България и Северна Македония на официална среща

„Неприемливо е която и да е политическа партия да генерира нисък и евтин политически маркетинг и фалшив патриотизъм. За мен, за всички наши предци и поколения няма съмнение, че Гоце Делчев е един от стълбовете на македонската борба за независима и суверенна държава, както знам, че мощите му почиват и ще почиват в Скопие“, подчерта македонският премиер.

„Ето защо декларациите и подобни форми на политически фолклор и политиканстване в най-лека форма са неприемливи и показват сериозна дилема относно нашето минало“, каза той.

В началото на днешното заседание на парламента при определянето на дневния ред координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски поиска като последната точка да бъде включена декларацията за Гоце Делчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС