Германският канцлер Олаф Шолц разговаря с украинския президент

Продължават дипломатическите усилия за овладяване на напрежението между Русия и Запада. На излъчена по телевизията среща с президента Владимир Путин, шефът на руската дипломация заяви, че има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път. 

 В същото време, в Киев, германският канцлер Олаф Шолц разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Както се очакваше, беше потвърдено, че Берлин няма да изпрати оръжия на Украйна, но за сметка на това беше предложена още финансова помощ на стойност 150 милиона евро. Утре германският канцлер Олаф Шолц ще разговаря в Москва с Владимир Путин. Среща, която се възприема, като последен шанс за мирно уреждане на кризата около Украйна.

Олаф Шолц пристигна в Киев

"Още веднъж давам ясно да се разбере тук в Киев, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не подлежат на договаряне за Германия. Очакваме Русия да предприеме ясни стъпки за деескалация на напрежението. За Германия е ясно, че по-нататъшната военна агресия срещу Украйна би имала сериозни политически, икономически и геостратегически последици за Русия", заяви гермнският канцлер Олаф Шолц.

Лавров: Има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път

"За съжаление наблюдаваме опити на нашите колеги от НАТО и Европейския съюз, които се опитват да направят така, че само те да определят по-нататъшното развитие на нашия континент. 

Струва ми се, че нашите възможности далеч не са изчерпани, но не трябва да продължават безкрайно. Но на този етап бих предложил да продължим преговорите и да ги надграждаме", каза руският външен министър Сергей Лавров. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК