В петък имаше взривове в Луганск

Продължава напрежението между Русия и Запада. Късно в петък вечерта Байдън заяви на извънреден брифинг, че "Путин вече е решил да атакува Украйна". От Пентагона казаха, че две неща ги навеждат на тези мисли. Едната причина е евакуацията от Донбас. Западът казва, че тези хора напускат района без реално да са застрашени. Другата причина е начинът, по който са разположени поне половината от бойните части в близост до Украйна.    

Вчера имаше и две експлозии в град Луганск. Вследствие на първия взрив се е запалил газопроводът „Дружба”.  

Според Байдън възможността за преговори още не е отминала. Русия и Съединените щати са договорили нова среща между външните министри Лавров и Блинкен. Тя е предвидена за четвъртък, но няма да се състои, ако руската офанзива започне.

Междувременно Западът обвини Русия за последната голяма кибер атака в Украйна. Сайтовете на банки и други институции бяха блокирани. А Украйна издаде предупреждение към жителите на Донецк и Луганск, че руските тайни служби подготвят терористични актове в двата града. Съветът към жителите им е да не излизат от домовете си.

Взривове в Луганск (ВИДЕО)

На брифинг днес зам.-външният ни министър Велислава Петрова заяви, че напрежението ескалира. 

„България неизменно продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В постоянен контакт сме с дипломатическата ни мисия там. В момента има заявени 84 регистрирани граждани в уеб сайта, шестима са заявили желание при нужда да бъдат евакуирани. Планирано е пътуване на министър Генчовска в Украйна”, каза тя.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.