Според върховния представител на ЕС за външната политика ситуацията в Босна е по-притеснителна от всякога

Върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел изрази  днес дълбокото си притеснение във връзка с напрежението в Босна и призова лидерите на страната да не допускат разделянето й, предаде Асошиейтед прес.

Ситуацията в Босна е по-притеснителна от всякога. Никога не е била лесна, но сега центробежните тенденции наистина са много тревожни, каза Борел на Мюнхенската конференция по сигурността.

Миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу лидера на босненските сърби Милорад Додик, който от години настоява Република Сръбска, съставната част на Босна и Херцеговина, която е населена предимно със сърби, да се отдели и да се присъедини към съседна Сърбия. САЩ го обвиняват в действия, които могат да дестабилизират региона и да подкопаят Дейтънското мирнo споразумение, сложило край на войната в Босна преди повече от 25 години.

Република Сръбска в Босна създава паралелна съдебна институция

Мога да ви уверя, че,  в тесен контакт със САЩ, аз и американският държавен секретар Антъни Блинкън, отправихме много сериозно предупреждение. Няма да приемем разпадането и разпокъсването на Босна и Херцеговина, каза Борел.  

Той каза още, че е в контакт с Додик, за да го помоли да си припомни задължението да участва в общите институции на Босна и Херцеговина.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА