На места е наредена и евакуация

Трета буря за по-малко от седмица удари Великобритания. „Франклин” остави 56 000 домакинства на тъмно, а властите издадоха предупреждение за мащабни наводнения и очаквани свлачища заради подгизналата земя.

Стихията донесе със себе си ветрове със скорост от 140 км/ч. На места е обявена евакуация, съобщава вестник „Дейли мейл”. За части от Англия, Уелс, Северна Ирландия и западната част на Шотландия е издаден жълт код за опасно време.

Над 400 домакинства в южната част на Манчестър бяха евакуирани по спешност заради придошлите води. Железопътните компании предупредиха да се избягва пътуването, тъй като на места железопътните релси са напълно блокирани след бурите „Дъдли” и „Юнис”. Има  спрени влакове. В крайбрежните райони вълните са с височина от няколко метра. Има прелели реки.

Според метеоролозите за първи път три бури с имена идват толкова бързо една след друга. Това се дължи на реактивен въздушен поток, който се движи през океана към острова. Успокояващото е, че "Франклин" не е толкова силна буря както бяха предишните две, защото най-силните ветрове ще засегнат само бреговете, съобщава БТА. 

Два дни след бурята "Юнис" - в най-засегнатата югозападна част на Англия, 21 500 къщи са без електрозахранване. По данни на Асоциацията на енергийните мрежи,  други 17 000 домове са без ток в югоизточната част и още 12 000 - на юг.

Усилията за свързване с електропреносната мрежа не дават очакваните резултати поради лошото време. Повече от 8000 инженери работят по свързването, но много домове ще бъдат без електричество и тази седмица, казва за в. “Таймс” Рос Истън, директор  в Асоциацията на енергийните мрежи.

След като преди два дни авиокомпанията "Бритиш еъруейз" отмени всичките си вътрешни полети, днес компанията предупреждава за нови значителни закъснения заради продължаващата да бушува буря.

В Лондон Арена  O2 - залата, на която голяма част от покрива беше отнесена от "Юнис", няма да отвори до петък, когато е насрочен концерт на UB40. Концертите на рапърът Дейв, които бяха планирани за неделя и понеделник, са отложени и ще бъдат пренасрочени, съобщава в.”Таймс”

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова