Той е основател на групата "Скрийминг трийс"

Почина Марк Ланеган, легенда на гръндж музиката, рок изпълнителят, чийто дрезгав баритон и мрачна поезия превърнаха "Скрийминг трийс" в емблема на ранната гръндж сцена в Сиатъл, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес и Франс прес.

 "Обичаният ни приятел Марк Ланеган почина тази сутрин в дома си в Киларни, Ирландия", бе написано в акаунта на изпълнителя в Туитър във вторник. Компанията на мениджърите му Ес Кей Ейч потвърди веста за кончината му пред "Ню Йорк таймс". Не бе съобщена причина за смъртта на твореца, който бе на 57 години. В мемоарите си, публикувани тази година, Ланеган разкри, че е прекарал тежък COVID-19 и е бил в кома в болница.

Ланеган създава група "Скрийминг трийс" през 1984 г. в родния си град Елънсбърг, щата Вашингтон. Групата никога не достига популярността на "Нирвана" и "Саундгардън", но Ланеган има хиляди верни почитатели. През 1992 г. групата бележи голям успех с албума "Sweet Oblivion''и сингъла "Nearly Lost You'', която е най-големият хит и най-известно парче на Ланеган, отчасти и заради включването й в саундтрака на филма "Любовни квартири" на Камерън Кроу.

  От 90-те години Ланеган се насочва основно към соло кариера. Музикантът бе близък приятел на Кърт Кобейн от митичната група "Нирвана", който се самоуби през 1994 г. на 27-годишна възраст, както и на американския готвач и писател Антъни Бурдейн, който също се самоуби през 2018г.

  Музикантът и съпругата му се преместват в Киларни през 2020 г. Скоро след това той се заразява с COVID-19. Ланеган описва борбата си с инфекцията и дългата си битка със зависимостта от алкохол и наркотици в биографичната си книга "Devil in a Coma'' ("Дявол в кома").

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: