Заради кризата с мигрантите през септември Варшава обяви извънредно положение в трикилометровата зона край беларуската граница

Зоната с ограничен достъп по границата на Полша с Беларус остава до края на юни. Това гласи проект на заповед на полския вътрешен министър Мариуш Камински, публикувана днес и цитирана от ДПА.

Заради кризата с мигрантите, проникващи от Беларус в Полша, през септември правителството във Варшава обяви извънредно положение в трикилометровата зона край беларуската граница. Първоначалният срок на действие на мярката бе три месеца.

Заради ограничения достъп до границата хуманитарни работници и журналисти не можеха да влизат в зоната, което породи критики в страната. Когато не бе възможно повече да бъде удължаван срокът на извънредното положение по границата, Камински прибягна до друг нов закон и разпореди подобни ограничения за свободното придвижването из района до 1 март. Въпреки че служителите на хуманитарни организации и занапред няма да бъдат допускани, журналистите ще могат да кандидатстват за достъп до граничния район, но това ще става под строг контрол от страна на властите.

ЕК предлага нови правила за мигрантите по границата с Полша

Миналата година в продължение на няколко месеца хиляди мигранти, главно от Близкия изток, се опитваха да проникнат през външната граница на ЕС от Беларус в Полша, Литва и Латвия. ЕС обвиняваше режима на беларуския президент Александър Лукашенко, че съдейства на мигрантите в знак на отмъщение за наложените му санкции заради погазването на човешките права в Беларус.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА