Сега трябва ние, политиците, да вземем големите решения и да извървим големите крачки, посочи председателят на ЕНП

"24 февруари стана паметна дата за Европа и за света - войната се върна. Време е за големи действия и постъпки. Сега трябва ние, политиците, да вземем големите решения и да извървим големите крачки. Кога, ако не сега? Както каза Байдън, да използваме набраната скорост, да търсим нови взаимоотношения между Европа и САЩ. Случващото се в Украйна е начало на новото време в Европа". Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер на извънредното заседание на Европейския парламент, посветено на кризата в Украйна.

По думите му ЕС е на страната на Украйна. "Следим подвизите на украинския народ. За тях, водени от президента Зеленски, свободата е най-важното. Те са решени да следват нашия европейски начин на живот. 24 февруари е Ден на свободата на Европа. Един и същ е шокът от руския удар от Дъблин до Атина, от Лисабон до Рига, едни и същи са емоциите. Когато Зеленски ни пита "добре дошли ли сме в ЕС, принадлежим ли към него?", казвам от името на най-голямата партия в ЕС "Да, вие, принадлежите към ЕС, вие сте наши приятели"!, заяви той.

Според него случилото се в Киев е принудило ЕС да търси алтернативи. "Путин е брутален агресор. Той говори за национализъм, за автокрация. Ние сме точно обратното - искаме да покажем уважение към всички. Киев показва, че трябва да действаме. Договорихме се за невиждан досега пакет от санкции", посочи Вебер. 

"Днес се вижда, че трябва да бъдем готови за още повече действия. НАТО трябва да е по-силно, Европа да е по-силна военно и да се обединим. Случващото се в Киев показва, че трябва да се говори за енергийната политика, Зеления пакт, ускорението му, търсенето на нови енергийни споразумения. Кризата показва, че сме обвързани в съдбовни отношения", коментира още лидерът на ЕНП.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова