Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон

Повече от 40 000 демонстранти излязоха на шествия във Франция, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна и да кажат "не на войната в Европа", предаде БГНЕС.

Митинги в подкрепа на Украйна бяха планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон.

Над 16 000 протестираха в Париж между площада на Република и плащада „Бастилията“ , скандирайки „Путин, ние не искаме твоята война“. Около 41 600 души са участвали в 119 демонстрации в цяла Франция, съобщи Министерството на вътрешните работи. Пет седмици преди първия тур на президентските избори, двама кандидати за Елисейския дворец, екологът Яник Жадо (EELV) и социалистката Ан Идалго (PS), се присъединиха към шествието в Париж.

„Ще бъдем там всеки уикенд, в Париж или другаде, докато Путин не си тръгне, не изтегли танковете си“, каза Алин льо Бейл-Кремер, член на Stand With Ukraine, пред АФП.

В Лион няколкостотин души се събраха на площад Белкур, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и украинския народ.

Миналия уикенд стотици хиляди хора демонстрираха в Европа в подкрепа на Украйна: най-малко 100 000 в Берлин, 70 000 в Прага, 40 000 в Мадрид.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
 
Редактор: Ина Григорова