Той добави, че за съюза ще бъде "много по-трудно" да забрани вноса на руска енергия

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви в четвъртък, че ЕС е "достигнал границата на своите възможности по отношение на финансовите санкции срещу Русия“.

Той добави, че за съюза ще бъде "много по-трудно" да забрани вноса на руска енергия, отколкото наложената от САЩ забрана, тъй като ЕС зависи повече от руските доставки.

Лидерите на ЕС се срещат във Франция в четвъртък, за да обсъдят допълнителни санкции срещу Москва, включително възможна забрана за вноса на петрол, въпреки че редица страни членки не са склонни на подобен ход.

Кулеба след срещата с Лавров: Няма напредък за прекратяването на огъня

Жозеп Борел също така потвърди, че ЕС ще продължи да предоставя оръжия на Украйна, докато конфликтът приключи, но призна, че блокът трябва да избягва започването на война с Русия, "защото това би било Трета световна война".

Той заяви, че Русия "систематично бомбардира украински градове", добавяйки, че руският президент Владимир Путин "ще трябва да отговаря за действията си".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР