Коментар на Любомир Кючуков и Юлиян Войнов

Евентуално решение за изпращане на оръжие за Украйна няма да вкара България във войната, но не е и крачка към мира. Това мнение изрази в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

„Спекулативна е тезата, че България е неутрална. Ние сме част от конфликта, но засега не и част от войната. Усеща се обаче промененият етап от военните действия. Очевидно превземането на Киев не стои на дневен ред, а Русия се е преориентирала към контрол на територии. Вече обаче стремежите не са към политическо решение, няма и телефонни разговори между страните. Основната цел е военна победа, а мирът изпадна от дневния ред. Ако целта обаче е Русия да затъне, това означава, че и Украйна ще затъне с нея. Усеща се сериозната промяна в позициите на НАТО и ЕС”, обясни той.

Финансистът Юлиян Войнов е на мнение, че решението дали Украйна да бъде въоръжена или не няма да има специални икономически последици за България.

„Страната ни не е застрашена по никакъв начин от това решение. Ние сме част от глобалния конфликт, чиито последици виждаме като отражение в покачващите се цени”, добави той.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: