Количествата газ за страната ни са осигурени, потвърдиха от "Булгаргаз"

Цената на газа за май у нас ще се изравни с тази на европейските борси. Тази прогноза направи председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на откритото заседание на регулатора в петък. Това означава, че оскъпяването ще е с около 35% за май спрямо април.  Регулаторът ще обяви новата цена на 10 май - след ново, закрито заседание.

Повече от 20 години в един от хлебозаводите в Монтана използват природен газ за производството на хляб. Ако спре синьото гориво, трудно биха намерили алтернатива.

„Ако спрат газa, алтернативата е моторна нафта. Това означава нови горелки, което е разход, нафта, която вече е много скъпа“, каза Валери Кръстев.

По-високата цена на газа ще означава по-скъп хляб за клиентите. „Тези хора, които броят стотинките, как ще плащат този хляб? Без него не може на трапезата”, коментира Кръстев.

На заседание в КЕВР от „Булгаргаз” заявиха - доставките за май са гарантирани. „Поискали сме оферти от всички активни търговци в региона и сме избрали доставчици. Още не сме приключили с подписването на договорите“, каза Людмил Йоцов.

Откъде ще потече синьото гориво към България, щяло да стане ясно следващата седмица. „Количества, цени, доставчици – всичко би трябвало да стане тогава“, посочи Йоцов.

След изслушването му заседанието на КЕВР приключи без решение за новата цена на газа през май. „Това, което можем да очакваме за цената за месец май е цените на газа в България да се изравнят с тези в Европа“, каза Станислав Тодоров.

По думите му на европейските борси в момента цените на природния газ са около 100 евро за мегаватчас.  „Предполагам, че цената за България, предвид огромните количества, които купува Булгаргаз, ще бъде малко по-ниска“, добави той.

Изчисленията сочат, че при това положение цената на газа у нас може да надхвърли 190 лева за мегаватчас, което би означавало ръст с около 35 процента. „Единственият начин да имаме по-ниски цени са дългосрочни договори с някой. Пак се връщаме на темата – кой е този някой, който е наблизо и има газ?“, коментира Явор Куюмджиев.

Част от икономистите прогнозират тежък удар върху икономиката. „Ефектът е, че производството ще намалее. Ще бъдат затворени определени линии на производство, а някои цели производства могат да спрат“, посочи Стоян Панчев.

Идеята на "Топлофикация София" да се намали температурата на топлата вода от 60 на 50 градуса срещна неодобрението на омбудсмана. „Нормативно установено е температурата на топлата вода да не пада под 55 градуса. Би следвало да бъде предвидено адекватно обезщетение и компенсация на потребителите, които на практика ще ползват лоша услуга“, коментира Диана Ковачева.

Очаква се КЕВР да фиксира новата цена на природния газ на 10 май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.