На какво се дължи той и има ли шанс това да не се случи - разказва кореспондентът на NOVA в Лондон Павлина Трифонова

Световният недостиг на работна ръка може да ускори повишението на цените на хранителнтите стоки, предупреждават експерти. На какво се дължи той и има ли шанс това да не се случи - разказва кореспондентът на NOVA в Лондон Павлина Трифонова.

На прага на летния сезон: Недостиг на персонал и по-високи заплати по морето

Милиони работни места по света стоят незаети, което създава сериозни затруднения при осигуряването на храна. В навечерието на Коледа, в Англия бяха убити и изгорени хиляди прасета, защото нямаше кой да ги заколи. Наскоро фермери пък се принудиха да изхвърлят млякото си поради липса на шофьори, които да го транспортират до магазините.

Brexit отвори над милион свободни работни места на Острова. Чужденци не могат да бъдат наемани, а местните засега не ги заемат. Така заведенията затварят, а цените на храните растат. Властите във Великобритания вече обявиха, че поскъпването ще продължи, ако правителството не облекчи визовите условия за сезонни работници от чужбина, тъй като в селското стопанство се търсят половин милион души и то става неконкуретно на европейското.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.