Денят е избран, заради репликата „Нека силата бъде с теб“

Днес е международният ден на „Междузвездни войни“. Неофициалният празник се отбелязва от почитателите на филмовата поредица по целия свят.

Денят е избран, заради репликата „Нека силата бъде с теб“, заради звученето й на английски език. А за почитателите на „Междузвездни войни“ се задава и още един повод за празник.

Именно битката между Дарт Вейдър и Люк Скайоукър е сред любимите сцени на Светослав в „Междузвездни войни“.

Разкъсван между добро и зло е и образът, изобразен на фланелката му.
 
„Това е един от най-интересните персонажи от новата трилогия – Кайло Рен“, смята той.

Но припознава себе си в друг герой. 

„Винаги съм харесвал Люк Скайуокър. Класическият герой от старата трилогия, който от фермерско момче става могъщия рицар джедай. Винаги смятам, че доброто ще победи“.

За много от почитателите на поредицата любимецът им е от Тъмната страна…

… и се казва Дарт Вейдър. 

„Това е човек, който преди е загубил всичко и сега е готов на всичко, за да не загуби това, което му е останало. Много хора биха разпознали себе си в този образ и дори биха стигнали до крайностите, до които той стига“, казва Ангел Апостолов.

Действието в Междузвездни войни се развива в далечна галактика, плод на въображението на Джорд Лукас. Сюжетът е вдъхновен от древния Рим, но обогатен с различни по вида си създания и дроиди. 

„Това е един цял свят, една значителна част от детството, която ме е формирала като личност. Която ме е карала да искам да подражавам на някой и която ме е карала да се уча от грешките на друг“, разкрива Ангел.

За почитателите на "Междузвездни войни" празникът е двоен. 

Причината е, че скоро на екран излиза сериалът „Оби Уан Кеноби“. Историята възкресява сблъсъка между учител и ученик. Или Вейдър срещу Кеноби. 

А по света международният ден на поредицата беше отбелязан с различни прояви. И с нестандартен прочит на оригиналния саундтрак. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.