Руските войници са окупирали важна газова станция в Луганск

Украйна алармира, че не може нормално да извършва доставките на руски газ през своята територия за Европа, предаде Ройтерс. Причината е, че руски войници са окупирали компресорна станция в Луганска област. Предупреждението е, че доставките могат да спрат още в сряда. Планът на украинците е да пренасочат газовия поток през компресорна станция „Суджа”. От „Газпром” са коментирали, че такова пренасочване е технологически невъзможно. Не е ясно дали това ще доведе на спиране на доставките.

Украинците са обявили форсмажорни обстоятелства заради окупираната станция. Това се случва за първи път от началото на войната. Рязко се е увеличила цената на газа.

„Газпром" не вижда никакви препятствия за транзита на газ през Украйна в обичаен режим и доставките му са в съответствие с договора, заяви говорител на компанията, цитиран от ТАСС. Транзитните услуги са платени изцяло, обяви руският газов гигант. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.