Разговор с проф. д-р Ивайло Търнев и Дорина Добрева от Асоциация за инсулт и афазия

На 10 май отбелязахме Европейския ден за превенция на инсулта. Всеки пети страда от високо кръвно налягане, без дори да подозира за това. Хипертонията е сред най-рисковите фактори за съдов инцидент. Как да живеем здравословно без страх от инсулт?

"Трябва да кажем, че много от инсултно болните завършват с една тежка инвалидизация, много от тях се нуждаят от личен асистент, от продължителна рехабилитация, от продължително лечение. Всичко това струва доста средства. Най-вече, тези пациенти стават нетрудоспособни, голяма част от тях не могат да продължат трудовата си дейност. С увеличаване броят на инсултите и с подмладяването на състоянието икономическото бреме става по-голямо", това каза в "Пулс" по NOVA NEWS проф. д-р Ивайло Търнев, специалист по неврология от "Александровска" болница.

"Близките по същият начин са блокирани и това утежнява ситуацията, има също свой икономически отпечатък. Това се отразява негативно на семейството, но и на цялото общество", каза и Дорина Добрева, председател на Асоциация за инсулт и афазия.

Според изнесени данни, до 2035 година в България броят на инсултите ще се увеличи с 14%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.