Искът е за нарушаване на авторски права

Срещу Марая Кери е заведено дело в САЩ за предполагаемо нарушение на авторските права със световния ѝ хит от 1994 г. All I Want for Christmas Is You, показват съдебни документи. Ищецът, музикант на име Анди Стоун, твърди, че е съавтор и записва празнична песен със същото име през 1989 г. и никога не е давал разрешение тя да бъде използвана. 

Коледният хит на Марая Кери за рекорден път оглави класацията на "Билборд"

В иска, подаден в петък в Луизиана, Стоун твърди, че Кери и нейният съавтор Уолтър Афанасиев "съзнателно, умишлено и целенасочено са участвали в кампания за нарушаване" на авторското му право. Той иска обезщетение в размер на 20 млн. долара за предполагаеми финансови загуби.

Поп иконата Марая Кери празнува рожден ден (ГАЛЕРИЯ)

Песента на Кери е един от най-успешните музикални сингли на всички времена, като оглавява класациите в повече от две дузини държави и се радва на значителен интерес всяка Коледа. Песента е включена в коледната романтична комедия от 2003 г. "Наистина любов". Тя е продадена в приблизително 16 милиона копия по целия свят и е донесла на Кери 60 милиона долара под формата на хонорари през последните три десетилетия.

Марая Кери с провокативни снимки (ГАЛЕРИЯ)

Песента на Стоун, издадена с групата му Vince Vance and the Valiants, се радва на умерен успех в класациите за кънтри музика на Billboard. Въпреки че имат еднакви заглавия, песните звучат различно и имат различни текстове. "Неразрешеното използване на All I Want for Christmas is You от страна на ответниците във връзка с експлоатацията на производното произведение действа с цел възползване от добрата воля и уникалния талант на ищеца в опит да се получи търговско предимство", се казва в иска.

Не е ясно защо Стоун е подал иска почти 30 години след като Кери е пуснала песента си. В документа се посочва, че адвокатите на Стоун са се свързали за първи път с Кери и Афанасиев миналата година, но страните "не са успели да постигнат никакво споразумение". Не е необичайно да съществуват песни с едно и също заглавие. На уебсайта на Службата за авторско право на САЩ са изброени около 177 произведения под заглавието All I Want for Christmas Is You. 

Марая Кери и Джеймс Пакър - краят на една любов (СНИМКИ)

Секси половинките на най-сексапилните мъже (ГАЛЕРИЯ)

Звездни двойки, които ни карат да вярваме в любовта (ГАЛЕРИЯ)

Звезди, срещнали истинската любов по вдъхновяващ начин (ГАЛЕРИЯ)

Обикновени хора, превърнали се в скъпоплатени звезди (ГАЛЕРИЯ)

Известните личности, станали родители през 2019 г. (ГАЛЕРИЯ)

Странните любопитни истории от живота на холивудските звезди (ГАЛЕРИЯ)

Звезди, които не се отказаха да търсят истинската любов (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС