Термометрите скачат над 35 градуса

В следващите дни се очакват най-високите температури за месец юни. Топлите въздушни маси, които осигуриха жегите в Югозападна и Централна Европа се придвижват на изток и се очаква да обхванат Балканите около средата на тази седмица.

В понеделник у нас денят ще е слънчев с лека следобедна облачност около планинските масиви и тук-там - на изток. Валежи и силен вятър няма да има, а дневните температури ще се движат в интервала между 28 и 32-33 градуса. По планините ще е приветливо, със стойности на термометрите между 14 и 21 градуса спрямо надморското равнище. По крайбрежието температурата на въздуха ще достига 27 градуса, на морската вода – до 23, със слабо вълнение.

Във вторник за кратко ще проникне по-хладен въздух. Нестабилен студен фронт от циклон над Североизточна Европа ще създаде условия за краткотрайни следобедни превалявания с гръмотевици и риск от градушка. Валежите няма да са повсеместни, а ще засегнат само някои райони в Западна България и Дунавската равнина.

На 21 юни, първия ден на астрономическото лято, температурите ще продължат да се повишават и дневните стойности ще са около 30 градуса, в традиционно топлите части на страната - до 35. С леки колебания максималните температури ще се запазят и в дните до края на седмицата. В сряда и четвъртък ще се повиши вероятността за следобедни валежи с бурна гръмотевична активност и опасност от градушки.

В петък и събота слънцето ще вземе превес почти над цялата страната, а в неделя, в часовете следобед и вечерта, ще превали и ще прегърми с по-голяма вероятност над Стара планина и южно от нея.

Последната седмица на юни ще е гореща, дневните температури температури ще са около и над 30 градуса. Особено горещо ще е по долината на река Струма, по поречието на Дунав и в Югоизтока, където показанията на термометрите ще са до 40 градуса. Следобедни гръмотевични бури с риск от градушки се очертават около 27 юни и след това около самия край на месеца и началото на следващия.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.