Те се присъединиха към двойка фрегати, вече намиращи се в региона, за да подсили източния фланг на НАТО

Днес Канада изпрати два военни кораба в Балтийско море и Северния Атлантик, които се присъединиха към двойка фрегати, вече намиращи се в региона, за да подсили източния фланг на НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Канадските кораби на Нейно Величество (HMCS) "Кингстън" и "Съмърсайд" отплаваха за четиримесечна мисия като част от "мерките за възпиране в Централна и Източна Европа", стартирани през 2014 г. след анексирането на Крим от Москва, се казва в изявление на канадските военноморски сили.

ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА: Зеленски се срещна с Байдън и Трюдо

До октомври корабите ще участват в учения за почистване на морски мини и ще поддържат "висока готовност", позволяваща им да "реагират бързо и ефективно в подкрепа на всякакви операции на НАТО", се допълва в съобщението.

Фрегатите Halifax и Montreal трябва да се завърнат в пристанището през юли от така наречената операция Reassurance - която в момента е най-голямото разполагане на Канада в чужбина.

Мисията включва и около 700 канадски военнослужещи в Латвия, разполагащи с артилерия и средства за електронна война, както и няколко военни самолета.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС