Темата разбуни духовете в пленарна зала

Въпреки че фокусът на политическата сцена е върху това дали ще има кабинет с третия мандат – в НС напрежението е по съвсем различна тема. Няколко часа депутатите спорят в пленарна зала дали трябва 24-и май да е националния празник на страната ни. ОТ ГЕРБ-СДС предложиха промени в Кодекса на труда според които да не празнуваме 3 март като национален празник.

Работният ден за депутатите започна напрегнато заради промени в Кодекса на труда, предложени от ГЕРБ-СДС.

„Зад всяка друга от възможните дати отново прозира сянката една велика сила, без която не можем”, заяви Радомир Чолаков.

От ГЕРБ обясниха и защо не харесват датата 3-ти март. „Не може на националния ни празник да веем чужди знамена”, каза Петър Николов.

„Аз знам, че вие не искате 3-ти март, а искате на 4-ти юли гордо да носите американските знамена”, коментира Иван Петков.

Така последва скандал. „Ако не беше 3-ти март - какво щяхме да правим на 24-ти май? Ако не бяха нашите опълченци, нямаше да има 24-ти май, г-н Дилов. И вие сега щяхте да бъдете турски султанат”, коментира Петков.

„Точно обратното - ако нямаше 24-ти май, нямаше да има 3-ти март. Вие явно сте продукт на слабата образователна система и то в рамките на средното образование”, отговори Тома Биков.

„По проблемите с историята си има исторически факултет, има си БАН. Тук трябва да се занимаваме с политически теми”, посочи Хасан Адемов.

Да успокоят дебата опитаха от „Възраждане“. „Това е недостойно. Много недостойно. Не можем в момента да коментираме кой е по-по-най от българските празници”, каза Костадин Костадинов.

И получиха подкрепата на „Има такъв народ“, според които не трябва да се променя денят, в който страната ни чества националния си празник. „Всички официални празници би следвало да бъдат обединителни”, коментира Пламен Николов.

Финалът на споровете дойде не с гласуване, а след искане на ДПС. „Виждам, че залата е празна. Ако обичате - поименна проверка”, заяви от трибуната Йордан Цонев.

Няколко почивки не бяха достатъчни за мнозинство в залата и до гласуване кой да е националният празник на България така и не се стигна.

Редовният петъчен парламентарен контрол също се порвали, тъй като в пленарната зала нямаше депутати, които да задават въпроси на министрите в оставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.