ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир

Европейската комисия ще поиска днес от държавите от ЕС да намалят отоплението, за да помогнат на Европа да преживее зимата без руска енергия и без да нанесе опустошителен удар върху икономиката си.

През последните дни руският президент Владимир Путин се заигра със заплахите си да прекрати доставките на газ за блока, но Брюксел иска от страните от ЕС да се подготвят за най-лошото.

"Подготвяме се за всякаква възможност, независимо дали става дума за сериозни смущения или за пълно прекратяване на доставките на руски газ... Ако се случи най-лошото, ще трябва да сме готови", заяви в началото на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

ЕС представя седми пакет санкции срещу Русия

След като на 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна и Западът отговори със санкции срещу Москва, Русия започна да намалява доставките си на газ, очевидно за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си.

ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир.

Но в понеделник Международната агенция по енергетика предупреди, че неруските газови ресурси "просто няма да бъдат достатъчни".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС