През цялата нощ дежурни екипи останаха на място

Продължава разследването на причините, довели до пожара и взривовете в оръжейните складове край Карнобат. Собственикът им - бизнесменът Емилиян Гебрев не вярва, че се е стигнало до инцидента случайно. Той твърди, че нападението не е срещу него, а срещу държавата.

Взривове и пожар в оръжейни складове край Карнобат (СНИМКИ)

Второ денонощие на място продължават да дежурят полицейски екипи и екипи на Пожарната на около 2 километра от оръжейните складове, които вчера се запалиха и последваха взривове. Падналият дъжд през изминалото денонощие подпомогна работата на пожарникарите и към момента се смята, че пожарът е напълно потушен. Въпреки това, достъпът е забранен.

И днес временното КПП на полиция и пожарна спира достъпа на хора в обсега на оръжейните складове, в които вчера сутринта избухна пожар, последван от няколко взрива. В неделя около 19 часа теренът е бил облетян за втори път с дрон.

„Операцията се ръководи от Областната дирекция на МВР. На място е имало полиция, пожарна, ДАНС. Това е дейност, която ще извършат компетентните органи за разследване причините за породилия се пожар”, каза Стефка Иванова, която е зам.-кмет община Карнобат.

Гебрев за взривовете в складовете край Карнобат: Няма как да са се запалили сами

Очаква се най-рано 72 часа след инцидента на територията на складовете да влязат първо сапьори, а след това и разследващите. В „ Здравей България” собственикът на опожареният склад - бизнесменът Емилиян Гебрев, изрази съмнения, че става въпрос за инцидент. „Оттук нататък започва тежка работа по почистване и взривяване на невзривилите се боеприпаси и, дай боже, да започне някакво разследване, което да не бъде, както предишния случай. Държавата е тази, която е атакувана. Абсолютно съм сигурен, че няма как да се запалят, но за съжаление не съм Ванга, за да мога да кажа точно какво се е случило”, заяви собственикът на „ЕМКО”.

Руски шпионин, замесен в отравянето на Гебрев, работи като дипломат в Женева

Според него охранителите, които били дежурни през нощта, видели на камерите, че има нарушаване на територията на оръжейните складове. Излезли на обход и видели пожар, последван от взривове. Записите от охранителните камери щели да дадат яснота какво се е случило в неделя призори.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение, че взривовете от неделя не са случайни, работело се по няколко версии. „Твърде често правят впечатление подобни случаи около Гебрев. Твърде много станаха. Първо със съмнение за заразяването му с Новичок. После - проблемите му с властите със запора на негово имущество, след което, разбира се, спънки с неговия бизнес и така данни за някои, твърди се, граждани руски, принадлежащи към някои специални служби, които се появяват тук, в нашата страна. Само от този низ от информация ние всички можем да си направим извода, че това никак не е случайно”, каза вътрешният министър.

Според указанията разследващите могат да влязат на територията на оръжейните складове 72 часа след инцидента, за да могат да започнат разследване на терен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.