Мохамед има повече от 100 кошера

Първата среща на Мохамед Абдел Салам Насрала с пчелите е през 2010 г., когато случайно се натъкнал на пчелен кошер с баща си. Мъжът останал възхитен от малките същества. 11 години по-късно Мохамед има собствен пчелин с повече от 100 кошера и произвежда около тон мед годишно.

„Първоначално пчеларството беше мое хоби. Пчелите са моята страст. Събуждам се с пчели, спя с пчели, целият ми живот е около пчелите. Това изобщо не е само бизнес“, разказва 30-годишният ливански пчелар и производител на мед.

Учени създадоха компютърен модел за предпазване на пчелите от пестициди

Любимият за него момент от работата му на пчелар е да държи бурканче с мед, което е олицетворение на работата му през целия сезон.

Мохамед споделя, че е доволен от тазгодишната реколта, но се тревожи за продажбите на фона на финансовия срив в Ливан и последващите ефекти от изменението на климата върху неговата продукция. 

Научиха пчели да различават четни и нечетни числа

Ливан беше разтърсен от това, което Световната банка определи като една от най-лошите регистрирани икономически кризи. Сривът бележи най-дестабилизиращата криза в Ливан след гражданската война през 1975-1990 г.

Изменението на климата е друг фактор, излагащ пчелите на риск. Според изследване, публикувано в списание Science през 2020 г., повишаващите се температури, които надвишават историческите норми, са пряка причина за намаляването на видовете земни пчели.

Но въпреки притесненията за последиците от времето върху съдбата на пчеларството и производството на мед, Мохамед е категоричен, че някой ден ще предаде уменията и знанията си на своите бъдещи деца. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.