Последната захранваща линия на Запорожката АЕЦ е била възстановена

Eвропа за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ, е била възстановена. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Шестте реактора на най-голямата АЕЦ в Европа, която от март насам е окупирана от руските сили, са напълно изключени от енергийната система на Украйна. От националния оператор "Енергоатом" обвиняват Русия за избухването на пожар в електропровод, по който са минавали 20% от потребяваното електричество в Украйна. От Международната агенция за атомна енергия обявиха, че са много близо до инспекция на Запорожката АЕЦ.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрел по съоръжението. Украйна твърди, че Русия складира там тежки оръжия.

ЗАРАДИ ПОЖАР В ЕЛЕКТРОПРОВОД: АЕЦ “Запорожие” е изключена от енергийната система

Президентът Зеленски посочи обстрел от руските сили като причина за разпалването на пожар, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. По думите му резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата.

Междувременно САЩ призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ. 

"Атомна електроцентрала не трябва да бъде активна военна зона. Ние заявяваме, че Русия трябва да се съгласи да демилитаризира зоната около централата и да позволи възможно най-скоро посещение на експерти от Международната агенция за атомна енергия, които да проверят безопасността и сигурността на системите", заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Ситуацията около централата е била обсъдена от Джо Байдън в телефонен разговор с украинския му колега Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева