Засегнати са всички населени места по поречието на река Стряма

Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в община Карлово, които вчера бяха наводнени. Засегнати са всички населени места по поречието на река Стряма и нейните притоци. Огромни са щетите в селата Каравелово и Богдан.

Стихията не подмина и селата Черноземен и Трилистник. Под вода се оказа и част от магистрала „Тракия”. Президентът Румен Радев заяви, че очаква правителството бързо да действа по последствията от наводненията. 

Пороен дъжд се изля и в Русенско. Наводнени са къщи в Цар Калоян. Добрата новина дойде от Копривщица, където реките Бяла и Тополица се върнаха в коритата си.     

КАДРИ ОТ ДРОН: Река Стряма заля част от АМ "Тракия", движението е ограничено (ВИДЕО)

Каравелово

В село Каравелово 36 души бяха евакуирани от домовете си. Част от реката все още минава през къщите на хората. На местата, където водата се оттече, по улиците останаха калта, тинята и наносите.

Над 200 къщи са засегнати в петте бедстващи села в Карловско. Има и разрушени. На места има проблеми с електрозахранването. Села са без питейна вода и се осигуряват водоноски.

„Трагедия! Някаква голяма трагедия. На никого не я пожелавам. Виждаш и си безсилен да направиш, каквото и да е”, обобщи ситуацията жителят на Каравелово Пена Нечкова.

70-годишната жена едва не загубила живота си. Приливната вълна, висока над два метра, минала през къщата ѝ, отнесла имуществото и затрупала дома с огромни изкоренени дървета. С 4-годишния си внук се скрили на втория етаж и останали блокирани, докато спасителите ги евакуират.

КАРАВЕЛОВО ПОД ВОДА: 36 души са били евакуирани през изминалата нощ

Част от евакуираните прекарват нощта в кметството. На сутринта спасителните екипи на носилки изведоха от къщите в откъсната част на селото няколко възрастни жени.

„Имаше информация за починала жена. Оказа се, за радост, че тя не е починала. И тя, и близките ѝ са живи”, обясни директорът на „Аварийно спасяване” към Столичната община Красимир Димитров.

Стихията откъснала три моста в Каравелово, повлякла по пътя си огромни дървета, отнесла над 20 автомобила, съборила огради и помощни постройки.

„Доведете всички горски, всички депутати ги наредете тук - един до друг. Там на нашата улица да дойдат и да видят къщата ми каква е. Да видят къде е покъщнината ми. Тези горски до един трябва да ги махнат”, категорична е Мария Нешева.

Местните жители твърдят, че бедствието е заради изсичането на гората над селото. „Въпросът, който трябва да се обследва, е дали извършената сеч в района по някакъв начин е допринесла за това бедствие”, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Вълна помете част от Цар Калоян (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев, който дойде в Каравелово, заяви, че трябва да се създадат дирекции за аварийна помощ в областите. „При успокояване на обстановката - по най-бързия начин с местната власт да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, каквото може”, каза държавният глава.

В съседното бедстващо село Богдан тежка техника започна да изгражда авариен път, за да имат достъп до населеното място. Военнослужещите се опитаха да поставят понтонен мост, но се оказа, че съоръжението не може да бъде укрепено.

Трилистник

Река Стряма преля и край пловдивското село Трилистник. Три екипа на пловдивската пожарна се борят с водния капан. Положението в населеното  място е бедствено. Около 50 души бяха евакуирани. В къщите водата е около 1,5 м, толкова е и по улиците. И двете входно-изходни артерии на селото са прекъснати.

Община Марица е поискала помощ от различни институции. Следобед на място дойде и държавният глава, който обеща помощ с хеликоптер. Вътрешният и земеделският министър бяха на място и разговаряха със земеделски производители, чиято реколта е унищожена на 100%.

„Това е безхаберието на нашата държава. Няма такава държава в Европа. Цял живот хората се блъскат и накрая един потоп унищожава всичко”, е мнението на жител на населеното място.

Копривщица е наводнена, след като две реки преляха

Аварийната лента на автомагистрала „Тракия” край Пловдив също беше залята в района на 134 км. От МВР обаче съобщиха, че движението вече е възстановено. Частично бедствено положение обявиха и в Община Калояново заради разрушени мостови съоръжения. Сутринта се наложи евакуация на 15 души. Те вече са по домовете си, след като водата се е отекла.

Копривщица

Копривщица се възстановява след наводненията в част от населеното място. Вчера и двете реки в архитектурния резерват преляха. Бяла река се върна в коритото си, а ситуацията в града е по-спокойна и нивото на водата се нормализира.

Равносметката на щетите е няколко наводнени двора, един имот, паднала подпорна стена. Наводнена е и местната детска градина. Компрометиран е и водопровод, поради което част от Копривщица остана без вода.

Коста Богданов вече е разчистил, след като Бяла река наводнила двора му. Разказва за нощта на бурята. Има 350 овце - три от тях гледал в дома си. Неговият син и съседите му спасили животните, когато водата дошла.

Порой наводни “Капитан Андреево” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Докато Бяла река създаде проблеми в историческата част на Копривщица, в центъра преля Тополница. Поройните дъждове наводниха местната детска градина.

Преди два месеца при друга мощна буря част от пътя между Копривщица и Стрелча пропаднал. Сега заради новата порция валежи страховете на хората в региона се засилват.

Цар Калоян

Водно бедствие и в Разградско. 15 години след опустошителното наводнение, снощи водата отново помете част от Цар Калоян. 40 литра на квадратен метър дъжд се е изсипал само за половин час над града. 

Наводнени са приземни етажи на къщи, а коли и земеделска техника са били завлечени от водата. Хората в Цар Калоян си спомнят как през 2007 година стихията разруши почти всички къщи, а жертвите бяха осем. Според тях оттогава не са взети мерки за безопасността на града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.