Вижте какви специалитети предлага уникалното място

Край югозападния край на Исландия се намират островите Вестман. Само един от тях е постоянно обитаван – Хеймаей. Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща със собственикът на ресторант на красивото, но сурово за живот място – Гисли Мат.

Заведението е единственият гурме ресторант на островите Вестман. До него се стига само с ферибот. Сред специалитетите му са глава на треска, глазирана с мед и сушена рибена кожа с ангелика.

„Моцарт на сирената”: Какви са тайните на един от най-добрите майстори в света (ВИДЕО)

Бащата на Гисли се грижи за доставката на прясна риба. От повече от 40 години той излиза в морето по четири пъти седмично. Във водите около островите риболовът е разрешен само през лятото. През зимата климатичните условия са твърде екстремни.

Вулканично изригване през 1973 г. разширява Хеймаей с повече от 20%. На земята от лава днес растат нови билки, които Гисли с удоволствие използва за приготвянето на уникалните си ястия. Събира и пресни трюфелови водорасли или морска маруля.

Най-ефикасните и най-безсмислените диети (ВИДЕО)

Майка му Катрин пък отглежда билки и цветя в оранжерия. За ресторанта се доставят и зеленчуци от околните стопанства.

Тъй като нищо не вирее в района през зимата, семейното заведение работи само четири месеца в годината – през лятото.

Още за интересното място и вкусната храна в този край на Исландия гледайте във видеото. То е част от любопитните истории в предаването „Евромакс” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 11:30ч. и сряда от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.