Властите в Швеция, Дания и Германия не изключват саботаж

Три мистериозни теча, последвани от взривове в два от най-големите газопровода, предизвикаха смут в Европа. Властите в Швеция, Дания и Германия не изключват течовете от „Северен поток 1” и „Северен поток 2” да са в резултат на саботаж. През днешния ден сеизмографите са регистрирали две мощни експлозии в района на изтичанията.

Операторът на газопровода „Северен поток 1” обяви, че подводните линии са били повредени едновременно и щетите по тях са сериозни. Според непотвърдена информация в германски медии, не е изключено това да е в резултат на умишлена атака срещу подводната газопреносна мрежа. Датският премиер подчерта, че е трудно да си представи как няколко едновременни теча са съвпадение. Газопроводите не пренасят синьо гориво, но в тях все пак има газ под налягане. 

„Заключението на властите е, че това са умишлени действия. Не става дума за инцидент", заяви Мете Фредериксен, цитирана от БГНЕС.

Копенхаген очаква течовете да продължат „поне седмица" - докато се изчерпи метанът, изтичащ от подводните тръби, заяви министърът на енергетиката и климата Дан Йоргенсен.

„Все още не разполагаме с информация за отговорните лица", добави Фредериксен.

„Днес бяхме изправени пред акт на саботаж. Не знаем всички подробности какво се е случило, но виждаме ясно, че това е саботаж. Действие, което означава още една стъпка в ескалацията на ситуацията в Украйна”, заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Русия също реагира на новината за течове в газопроводите.

„Нито един вариант не може да бъде изключен. Ясно е, че газопроводите са повредени. Не можем да изключим нито една версия за причината преди края на официалното разследване”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Русия с поредно предупреждение за възможен ядрен удар

Операторът на „Северен поток 2” предупреди за загуба за налягане още в понеделник вечерта. Това доведе до предупреждение от датските власти, корабите да избягват района на теча.

Часове по-късно и шведските власти предупредиха за два теча в „Северен поток 1”. Случилото се предизвика коментар и от Европейската комисия.

„Очевидно всякакъв акт на саботаж върху всяка инфраструктура е нещо, което заклеймяваме. За по-нататъшна реакция са ни необходими точните факти, когато бъдат установени”, заяви Тим Макфий, говорител на ЕК.

Украйна обвини Русия в терористична атака заради течовете в двата големи газопровода до Европа.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк заяви, че щетите по „Северен поток 1” и „Северен поток 2” са акт на агресия срещу Европейския съюз. По думите му Москва иска да предизвика паника преди зимата.

Газопроводът „Северен поток 1” не функционира от август, когато Русия го затвори за ремонт. Той преминава под Балтийско море и започва от руския бряг близо до Санкт Петербург и стига до североизточна Германия. Другото подобно съоръжение – „Северен поток 2” също беше спряно след началото на руската инвазия в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.