Той ще работи съвместно с руски групи и активисти

Съветът на ООН по правата на човека реши днес да назначи независим експерт за подробно проучване на ситуацията с човешките права в Русия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Предложението за назначаване на независим експерт беше гласувано със 17 гласа "за", 6 "против", а 24 се обявиха като "въздържал се".

Предложението, внесено миналата седмица от всички държави-членки на ЕС с изключение на Унгария, изразява загриженост относно „мащабното принудително закриване“ на независими медии, неправителствени организации и опозиционни групи в Русия.

Съветът за сигурност на ООН започна заседание за анексираните територии от Русия

Специалният докладчик, който ще бъде назначен, ще наблюдава нарушенията на човешките права в Русия и ще разчита на помощ от руски групи и активисти.

По-рано съветът назначи комисия за разследване, най-висшата форма на надзор, за разследване на нарушенията на правата на човека, свързани с войната на Русия в Украйна.

Руските власти предприеха редица стъпки за справяне с инакомислието в страната, включително приемането на закон, който криминализира „разпространението на фалшиви новини“ за руската армия, както и произволни арести.

Русия беше член на Съвета на ООН по правата на човека до тази година, когато преустанови участието си, тъй като Общото събрание на ООН се готвеше да я изключи заради нахлуването в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.