Той увери, че нищо фатално не ни очаква

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев коментира предстоящата грипна вълна у нас, която се очаква да бъде по-сериозна от обикновено.

„Всяка година си знаем следното: обикновено през ноември доказваме първите грипни вируси, през декември има разпространение на грипа, а пикът на вълната през последните 15 години е в края на януари и през февруари”, обясни професорът.

Доц. Кунчев: Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19. „Грипът в момента преминава два пъти по-леко от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът. По думите му заради продължилите с години мерки, носенето на маски и липсата на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев обаче все пак успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

Здравните власти: Има вероятност грипната вълна да е по-сериозна

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват толкова с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът. Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаление на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за лечение.

Тодор Кантарджиев обясни защо, когато се разболяваме, гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото, когато спиш, възпалението се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било и да се ваксинираме.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.