Ученикът, когото ще избере, трябва да е с отличен успех, да няма неизвинени отсъствия и да има желание да продължи образованието си

Учителка от Пазарджик със специален жест. Подарява заплатата си на зрелостник, който иска да продължи образованието си, но няма финансова възможност. Преподавателката е готова за своя сметка да поеме кандидатстудентската подготовка на ученика.

Идеята на Любомира Сребрина, която е учител по английски език в Математическата гимназия в Пазарджик се родила точно на рождения й ден, който бил преди дни.

"Идеята дойде от моя син, който е трети клас. Докато пътувахме към неговото училище, той сподели с мен следните думи: "Мамо, днес имаш рожден ден и трябва да правиш само добрини", разказва тя.
А доброто видяла в социалния жест - да обяви стипендия за ученик от 12 клас в неравностойно положение. Момичето или момчето, което ще избере, за да финансира кандидатстудентската му кампания, трябва да е с отличен успех, да няма неизвинени отсъствия и да има желание да продължи образованието си. Парите за издръжката му за приема в университет ще осигури от учителската си заплата.
 
"Ще отида заедно с него да отворим сметка на негово име. Всичко ще бъде на негово име. И когато дойде време за кандидатстудентска кампания, ще отидем заедно, аз ще бъда с него. Ако останат финанси да подпомогна и неговия първи семестър. В днешно време наистина е доста трудно родителите да се справят с разходите покрай училище, разходите покрай домашните разходи. Това е една помощ за неговия старт", обяснява решението си учителката.

По този начин учителката се надява да даде добър пример не само на сина си, но и на своите ученици.

За благородния жест на учителката могат да кандидатстват социално слаби ученици от цялата страна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.