Той смята за неудачна компенсацията за бензина, защото не е социално обоснована

Ако третият мандат бъде даден на БСП, ще направим консултации и ще се опитаме да формираме редовно правителство. Това заяви Румен Гечев от БСП за "Твоят ден".

"Събрахме се с ДБ, БВ и "Възраждане" да се изслушаме и да видим имаме ли разликата в оценката на ситуацията за финансите на страната. Оказа се, че нямаме съществени различия. Смятам за неудачна компенсацията за бензина, защото не е социално обоснована. Същото е и за компенсацията за електричество. Средствата трябва да се дават на нуждащите се. Бюджетните разходи не отиват за компенсации за ток, а се вземат от свръхпечалби на дружествата", коментира Гечев. 

Гечев: Вътрешната опозиция на БСП не помогна за кампанията и няма право да критикува

По думите му частните енергийни дружества също трябва да плащат на държавата, иначе е дискриминация. "Това противоречи на Конституциите на демократичните страни. Във Франция, Италия и Германия точно това правят, критерият трябва да е ЕС. АЕЦ "Козлодуй" прави по 10 млн. лева печалба на ден. Ненормалното нарастване на печалбата се дава на държавата и се връща на потребителите", подчерта той.

Според него трябва да се казва и какво се е случвало и преди Русия да влезе в Украйна. "14 000 украинци са били убити от полка "Азов", несправедлив е двойният аршин. Никой не може да ни накара да подкрепим да се изнася оръжие за Украйна", категоричен е Гечев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.