Коментар на Цветанка Андреева, Иво Инджов, Милен Керемедчиев и Петко Георгиев

Защо изборът за председател на 48-ото НС се провали? Темата коментират в студиото на „Здравей, България” политологът Цветанка Андреева,политологът доц. Иво Инджов, бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналистът Петко Георгиев.

„До вчерашната ситуация не се стигна просто така. Тя беше плод на лоши политически стратегии и от страна на ПП, които блокираха процедурата съвсем стратегически, без да споделят дори с партньорите си. Доказа се че тази Конституция е дълбоко несъвършена. Тя не съответства на парламентарната ни демокрация”, каза Андреева.

„След решението на ПП нещата стават още по-сложни. ГЕРБ остава без алиби защо не могат да получат подкрепа за кандидата за председател. Тежестта е не само тяхна. Пред изпитание са изправени и по-малките парламентарни групи, които вчера се въздържаха от подкрепа или подкрепиха кандидата на „Продължаваме Промяната””, коментира Георгиев.

„Конституцията не е виновна. Още по-малко са виновни от ПП. Те са втори на изборите и имат правото да участват в състезанието. Топката е в полето на ГЕРБ, но продължават да имат образа на токсична партия, която никой не иска да я подкрепи”, поясни Инджов.

Според Керемедчиев в момента ПП се държат, както ГЕРБ в предишния парламент – като пълна опозиция.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова