Според Таня Буруджиева ДБ няма да издигнат кандидат

„Единствената кандидатура за председател на Народното събрание, която може да обедини гласовете на "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ, би била на "Демократична България", каза в ефира на „Твоя ден” по NOVA NEWS политологът доц. Татяна Буруджиева. Тя смята, че ДБ не издигат кандидат, защото ще последват въпроси от избирателите защо той е подкрепен от ГЕРБ.

Според политолога проф. Анна Кръстева политическата тежест на големите партии спадна, а тежестта на малките нарасна. Тя е на мнение, че вече има формиран модел за правителство от ГЕРБ, ДПС, „Български Възход” и в части от „Възраждане”. „Президентът няма губещ ход. Символната и управленската му власт са малки, но сигурни стъпки към пренаписване на политическия модел - да намалява все повече ролята на парламентарната институция”, каза тя.

Според Буруджиева малките партии не са подготвени, а вероятният модел за правителство е невъзможен. Тя напомни, че няма президентска република, която да съществува без парламент, който има големи функции.

„По големите приоритети на България има огромно мнозинство сред гражданите. Ние сме за евроатлантическата ситуация”, каза проф. Кръстева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петрова