Вижте какво откриха финландските учени

Средствата за борба с плевелите могат да повлияят негативно на зрението, способността за учене и паметта на земните пчели. Това твърдят финландски изследователи, които откриха, че използването дори на малко количество хербициди на базата на глифозат може сериозно да отслаби успеха на пчелите при търсене на храна и гнездене.

„Пчелите са местните опрашители и са изключително важни. За да намерят нектар и цветен прашец от цветята, те трябва да намерят цветята като използват цветови и ароматни знаци. Ето защо за пчелите е изключително важно да различават различните цветове", каза Оли Лукола, доцент в университета в Оулу.

ЖИВОТЪТ НА ЕДИН ПЧЕЛАР: Вижте мъжа, отдал се на производството на мед (ВИДЕО)

Земните пчели бяха тествани в задача за разграничаване на 10 цвята, в която пет от тях бяха свързани със захарен разтвор и още пет цвята с хининов разтвор. Някои от пчелите бяха  изложени на подобна доза хербицид, на която могат да бъдат изложени земните пчели в природата, а останалите - не. Земните пчели, които не са изложени на хербицида, са били в състояние да различат цветовете. Тези, които са били изложени на влиянието на препарата, са забравили почти всичко, което са научили, в рамките на няколко дни.

Отбелязваме Международния ден на пчелите

„Ако загубят когнитивните си способности да намират храна за гнездата, тогава това означава, че гнездата ще изчезнат“.

Земните пчели са по-големи от медоносните и макар да не произвеждат мед, те са важни опрашители. Насекомите играят решаваща роля в производството на здрави плодове или семена за три четвърти от културите, които изхранват хората, според ООН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.