Една от тях е паднала в морето на по-малко от 60 км от Южнокорейския бряг

Напрежение на корейския полуостров. За първи път балистична ракета на Северна Корея падна в териториалните води на Южна Корея. Сеул нарече изстрелването „териториално посегателство”. 

Досега Пхенян не беше изстрелвал толкова много ракети в рамките на един ден - общо 23. В отговор Сеул изстреля три ракети въздух-земя от самолети F-16. Те също паднаха отвъд демаркационната линия между двете враждуващи страни. Тогава на свой ред Северна Корея е изстреляла повече от 100 оръдейни снаряда.

Пхенян обясни действията си със съвместните учения на съседите и армията на Съединените щати. Северна Корея ги нарече „агресивни и провокативни”. Те се заканиха, че участниците в тях щели да платят „най-ужасната цена в историята”. А Съединените щати казаха, че Пхенян вдига шум, за да прикрие нещо друго - доставката на снаряди за руската армия.

„Тези действия на Северна Корея застрашават мира и стабилността на Япония, региона, както и международната общност, и са напълно неприемливи. Те нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Категорично осъждаме Северна Корея и отправихме официален протест срещу тези действия. Ще разгледаме всички варианти, без да изключваме нищо, включително способността за контраатака. Ще продължим да работим за фундаментално укрепване на нашите отбранителни способности”, каза Ясуказу Хамада, министър на отбраната на Япония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.