По думите му грипната вълна ще настъпи през февруари - март

Новата мутация на коронавируса - вариантът BQ.1, не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите му са такива, че и да си карал предишните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се той да започне да измества останалите през ноември, а по Нова година да доминира. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Редно е сега да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът много заприлича на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли и за нормалния сезонен грип. Той все още не циркулира. Очаква се тази година да е група А, H3N2, какъвто беше миналата зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари - март се очаква грипна вълна", съобщи още медикът и призова хората на над 65-годишна възраст да се ваксинират.

Кантарджиев: До края на ноември очакваме вирус, опасен за новородените и възрастните

"Тези, които искат да се ваксинират с ваксина, която не е РНК и предпазва от антигените на цялата вирусна частица, да го направят с "Валнева". Тя обаче е за първична ваксинация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет срещу класическия вариант и Омикрон. 6-8 месеца си защитен от тежко прекарване на заболяването. Не очаквам пълни болници и претоварена здравна система", посочи той.

Относно другите респираторни вируси професорът бе категоричен: всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. "Той съществува от много години и не е опасен. Среща се при най-малките - новородените. Затова се казва, че в първите 40 дни след  раждането не трябва много възрастни да посещават бебето", обясни проф. Кантарджиев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.