Той бе временно отстранен от парламента

Ръководството на френското Национално събрания изгони днес временно от парламента заради расистки възгласи крайнодесен депутат и го лиши частично от заплата, предаде Ройтерс.

Парламентаристът от "Национален сбор" Грегоар дьо Фурна е призовал вчера цветнокож френски депутат да "се върне в Африка", докато той е говорел по време на парламентарно заседание относно блокирани в морето мигранти. Малко след това председателката на долната камара на френския парламент Яел Браун-Пиве е прекратила заседанието и е заявила, че случаят ще бъде разследван.

Санкцията срещу Дьо Фурна, която е най-тежката във френската парламентарна практика, означава, че заплатата му ще бъде намалена наполовина в продължение на два месеца и че той е лишен от правото да посещава заседания на парламента за 15 дни. Марин льо Пен и оглавяваната от нея партия "Национален сбор" отхвърлиха обвиненията в расизъм и обвиниха политическите си опоненти, че са представили в невярна светлина думите на Дьо Фурна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БТА