Близо 70 000 души персонал в британските университети започнаха протест за заплащането

Във Великобритания започва поредна стачна вълна. Персонал на британските университети, учителите в Шотландия и служителите на Кралските пощи стачкуват масово. 

Близо 70 000 души персонал в британските университети, сред които лектори, библиотекари и изследователи, започнаха стачка за заплащането, условията на труд и пенсиите. Обучението на близо 2,5 милиона студенти ще бъде засегнато в 150 университета. Националният съюз на студентите подкрепя стачките, но някои от студентите са загрижени от пропускането на занятия. Стачки ще има също утре и следващата сряда. 

Стачка на служителите блокира работата на пощите във Великобритания

В Шотланидя днес е обявена първата национална стачка на учителите от 80-те години насам. Учениците в почти всички основни и гимназиални училища, както и много обществени детски градини, са засегнати от стачните действия, които са по повод на заплащането. Новото предложение на властите за увеличение със 6,85% на заплатите бе отхвърлено от профсъюзите като „обидно“. Те искат 10-процентно увеличение. 

Служителите на Кралските пощи стачкуват днес и утре, което е голям удар за разнасянето на пратки с намалени стоки през така наречения „Черен петък“. 115 000 души вземат участие в 48-часовата стачка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР