Той заемал 90% от коремната ѝ кухина

5,5-килограмов миомен възел отстраниха акушер-гинеколози в УМБАЛ „Софиямед“ от 46-годишна пациентка. Диаметърът му бил над 18 см. Образуванието е изпълвало 90% от коремната ѝ кухина и е достигало до диафрагмата на жената.

Тя е насочена към лечебното заведение от хирург от Ямбол по повод друг проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът установява огромния миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „Софиямед“ и акушер-гинекологa д-р Венелин Иванов.

Екип български лекари с пробив в УНГ онкологията

„След ехографски преглед и последващ скенер потвърдихме наличието на миомен възел с огромни размери, пристискащ аортата и някои от вътрешните органи на жената. Тя имаше промени с хемодинамиката, проблеми с чревната перисталтика. Нивата ѝ на хемоглобин в кръвта бяха много ниски поради „захранването“ с кръв към миомата. Това наложи да вземем решение за оперативното ѝ премахване. За съжаление то не можеше да се извърши нито чрез лапароскопски метод, нито чрез роботизирана интервенция, а само чрез отворена операция, преди която бе извършено кръвопреливане“, коментира д-р Иванов. Специалистът допълва, че наличието на толкова голям миомен възел носи животозастрашаващи рискове пред пациентката, ако не е бил отстранен.

ЗА ПРЪВ ПЪТ: Трансплантираха черен дроб от столетник

Началникът на отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Валери Нецов, който има над 40 г. практика в осъществяването на сложни гинекологични операции, коментира, че за първи път в кариерата си вижда толкова голям миомен възел.

И двамата специалисти съветват при най-малки симптоми пациентките да търсят навременна помощ, за да не се стига до усложнения. Интервенцията при 46-годишната жена преминава успешно като към момента тя се възстановява планово и няма оплаквания. Предстои да бъде изписана преди празниците. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.