"Всеки гражданин на България, а и на всяка друга държава, е добре дошъл в Северна Македония", каза Османи

Призив за спокойно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправиха силовите министри в РС Македония, съобщи кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Засилени мерки за сигурност преди утрешното честване на 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев в Скопие. Подходите към църквата „Свети Спас” са напълно затворени. Честванията стават в момент, когато отношенията между България и Северна Македония са с висока точка на напрежение.

Министрите на външните работи Буяр Османи и на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, както и синдикатът на полицаите в страната изпратиха апел за спокойно честване на 4 февруари, когато се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев.

„На 4 февруари, когато се покланяме пред гроба на Гоце Делчев, ние се покланяме пред неговата визия за културно съревнование между народите. Призовавам за достойно, мирно честване на деня, в който отдаваме почит на неговия идеал за напреднали общества и за изграждане на цивилизационни ценности“, каза Османи в обръщението си към обществеността в Република Северна Македония.

Външният министър на югозападната ни съседка подчерта, че всеки гражданин на Република България, а и на всяка друга държава, е добре дошъл в Северна Македония и „всеки трябва да се отнася с уважение към страната ни и към македонския народ”.

Припомняме, преди седмици македонският президент Стево Пендаровски обяви, че български евродепутат и политици няма да са добре дошли за това честване. Думите му бяха след заседание на Съвета по сигурността.

Пендаровски предлага забрана за влизане в РСМ на български политици и евродепутат

Македонският външен министър Османи призова гражданите в Република Северна Македония да не се поддават на провокации, за да защитят интересите на държавата.

„Нека покажем зрялост и да не позволим национализмът да се подхранва чрез реч на омразата и пренебрежение. Ние сме страна с европейска перспектива. Със своите традиции на междуетнически диалог, сплотеност и мирно разрешаване на двустранни спорове ние сме пример в света. Нека не позволяваме на провокатори да похитят нашето европейско бъдеще или да влошат имиджа, който сме изградили като държава. Това е в интерес на всички граждани и общия прогрес", казва в обръщението си Османи.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски също призова всички граждани към спокойствие.

„Трябва да намалим напрежението в ситуация, която безотговорни политици, групи и лица искат да влошат. Няма да допуснем никаква ескалация, инцидент или унижение на македонския народ и държава от когото и да било. Искам да изпратя ясно послание към политическите субекти и политиците да бъдат отговорни в този процес. Тъй като безотговорността не е добра за гражданите и държавата, мирът и стабилността са отговорност на всеки един от нас”, казва Спасовски.

Той призова гражданите да не се поддават на призивите на каквито и да било политически субекти, защото институциите, които гарантират мирно и спокойно провеждане на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев работят и „никой не трябва и няма да има право да стои над държавата”.

От полицейския синдикат, който включва в себе си работещи в МВР, Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и Управлението на финансовата полиция се обърнаха към членовете си с призив да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

„Службите за сигурност трябва да бъдат освободени от партийни или други влияния, защото само деполитизирани служби за сигурност могат да гарантират сигурност, върховенство на закона и безпристрастно прилагане на законите за всички. В същото време призоваваме политическите партии и техните представители, както и всички други радикални групи да не плашат нашите членове и въобще всички служители на службите за сигурност, защото времето на заплахите и изнудването е минало време и не може да се сплашат представителите на синдиката и службите за сигурност”, пишат от синдиката.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.

От Патриотичния съюз на ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще организират "стража" на гроба на Гоце Делчев, а от началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев има полицейско присъствие, като от вчера вечерта съседните улици са затворени, а в рамките на отбелязването на годишнината утре по една от тях ще има специален режим на движение, за да могат желаещите да почетат Гоце Делчев да го направят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Маринела Величкова