Искането им е да спре сондажа

Активисти от екологичната организация "Грийнпийс" се качиха на борда на плавателен съд, нает от  голяма нефтена и газова компания, докато той плаваше в Атлантическия океан. Искането е англо-нидерландският петролен гигант "да спре сондажите и да започне да плаща", предаде Euronews.

Четиримата активисти са от Аржентина, Турция, Обединеното кралство и САЩ се качиха на кораба "White Marlin" северно от Канарските острови.

Плавателният съд извозва петролна и газова платформа до находището "Пингвините", близо до шотландските Шетландски острови в Северно море.

За защита на океаните: „Грийнпийс” освети паметник в Мексико (ВИДЕО)

"Мирният протест има за цел да подчертае опустошителните последици за климата в световен мащаб, причинени от компанията и по-широката индустрия за изкопаеми горива, които не са платили и стотинка за загубите и щетите, които са причинили", заяви говорител на Грийнпийс.

Активистите се качиха на кораба с въже в 8 ч. по Гринуич, след като се приближиха до него с три лодки, спуснати от кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise.

Климатични активисти блокираха главен път в Хага

От "Грийнпийс" заявиха, че те остават на борда и "в момента разполагат с товара на кораба - петролна и газова платформа на компанията - с достатъчно запаси за няколко дни.

Изпълнителният директор на "Грийнпийс" за Югоизточна Азия Йеб Сано заяви: "Предприемаме действия днес, защото когато компанията добива изкопаеми горива, това предизвиква вълна от смърт, разрушения и разселване по целия свят, като има най-лошо въздействие върху хората, които имат най-малка вина за климатичната криза."

"Няма да спрем, докато не постигнем справедливост по отношение на климата. Ще накараме замърсителите да платят", допълни той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС