Щетите от бедствието са за милиони долари

Циклонът „Габриел”, който връхлетя Нова Зеландия преди дни, взе четвъртата си жертва. Заради опасното време властите обявиха извънредно положение в засегнатите региони. Проливните дъждове предизвикаха сериозни щети. Движението в градовете по източното крайбрежие е почти невъзможно. Спасителните служби евакуират хора с лодки и хеликоптери.

Десетки градове остават абсолютно изолирани, а комуникацията в много места е невъзможна. Близо 250 000 души са без ток. Засегнато е една трета от петмилионното население на страната. Премиерът Крис Хипкинс заяви, че това е най-голямото бедствие от поколения насам.

„Ясно е, че разрушенията са мащабни и ни струват повече от материалните щети и поминъка на хората. Има четири потвърдени смъртни случая в резултат на циклона. Хората, които се бяха качили на покривите, са спасени. Очакваме повече от 9 000 души да бъдат разселени от региона. Полицията ни съобщи, че 1442-ма души остават в неизвестност”, посочи Хипкинс.

 

 

„Щетите са големи. Електропроводите са прекъснати, пътищата ни са непроходими. Има разруха почти навсякъде. Мисля, че ще останем изолирани за известно време”, заяви една от потърпевшите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.