Темата Момчил Дойчев, Асен Генов, Александър Велев и Илия Налбантов

Как ще продължат сблъсъците в Украйна? Темата в студиото на “Здравей, България” коментираха журналистите Момчил Дойчев, Асен Генов, Александър Велев и експертът по сигурност и отбрана Илия Налбантов.

За да има траен мир между Русия и Украйна, Путин трябва да “изчезне” от политическата сцена. Такова мнение изрази журналистът Александър Велев. 

Министър Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО

“Русия не трябва да бъде унизена, но трябва да бъде изтласкана от територията на Украйна, което ще се случи много трудно. Макар и бавно, но с помощта на Западните партньори, САЩ и НАТО, украинците имат потенциала да изтласкат руснаците от териториите, които превзеха. Въпросът е Путин да съзре, че той не може да удържи тази война. Едва тогава, може би, ще премине към мирни преговори. Малко вероятно е това да се случи в скоро време”, каза Велев.

Журналистът Момчил Дойчев бе категоричен - Путин няма да излезе като победител от войната. “Той ще я загуби по простата причина, че целият цивилизован свят подпомага Украйна. Путин ще загуби не просто морално, а и военнополитически. Тези, които са предизвикали войната, би трябвало да бъдат изправени на съд като военнопрестъпници”, каза той. 

От екипа на NOVA в Киев: Какво се договориха президентите на САЩ и Украйна

Според Асен Генов липсата на категорична позиция на България спрямо въоръжението на Украйна би удължило конфликта. “Трябва да се оглеждаме и какво се случва в България. У нас има лидери, които защитават тезата, че помагайки на Украйна с оръжие, удължаваме войната. Столтенберг казва, че това е парадоксално и единственият начин военните действия да свършат бързо, е да се подкрепя Украйна”, смята Агов. Според него Западът подготвя Киев “за масивно контранастъпление”. 

34 държави се обявиха против участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж

В понеделник американският президент Джо Байдън бе на изненадваща визита в Киев, а по-късно се отправи към Полша, където ще се срещне с лидерите на държави от Източния Фланг на НАТО.

Дойчев обаче се усъмни, че България ще участва в тези срещи. “Мисля, че при тази разкрачена позиция, която е директно в услуга на режима на Путин, няма как да имаме лицето да отидем”, каза той.

Китай изрази "дълбоко безпокойство" от ескалацията на конфликта в Украйна

А ще има ли Китай роля в развоя на войната? Според експерта по сигурност и отбрана Илия Налбантов, Китай имат двойствена позиция. “Винаги гледат собствения си интерес. Явно Китай ще продължи сегашната си политика и ще се съобразява със Западния свят заради собствените си икономически интереси”, коментира той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook