Препоръката е от Датския център за киберсигурност

Депутатите и служителите в Датския парламент са помолени да премахнат приложението TikTok от мобилните си устройства. Причината е "риск от шпионаж", предадоха АФП и БГНЕС.

Препоръката е от Датския център за киберсигурност, който призова чиновниците и държавните служители да премахнат TikTok от телефоните си. Преди това Европейската комисия забрани приложението на служебните устройства на евродепутатите, за да "защити" институцията.

"Съществува риск от шпионаж при използването на TikTok, затова се адаптираме по съответния начин", заяви председателят на парламента на Дания Сорен Гаде.

ЕК забрани на служителите си да ползват TikTok

Свръхпопулярната видеоплатформа, собственост на китайската компания ByteDance, е обект на засилен контрол поради опасения, че може да даде на Пекин достъп до чувствителни потребителски данни от цял свят.

Конгресът на САЩ прие забрана за сваляне на TikTok за повечето правителствени устройства, която президентът Джо Байдън подписа в края на декември. На служителите на федералните агенции неотдавна беше наредено да направят същото.

Канада забранява TikTok на правителствени телефони и други устройства

По-рано тази седмица канадското правителство забрани TikTok от всички свои телефони и други устройства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.