Това заяви енергийният министър Росен Христов

България ще поиска компенсации през европейски фонд заради по-скъпия газов резерв в хранилището в Чирен и крайната цена за потребителите. Енергийният министър Росен Христов обяви, че ще постави въпроса другата седмица на среща между енергийните министри в Европа. Властите у нас обаче работят и по механизъм, чрез който средствата да дойдат от бюджета, ако Европа не даде зелена светлина за газови компенсации.

„Надявам се да получим някакво разбиране. Не разчитаме на това. Действаме си по наша програма. Ако успеем да се издейства би било добре за България. Да предложим една форма на компенсация, която съответства на европейския регламент. След това трябва да обсъдим с ЕК и да съответства на регламентирана помощ и след това да се одобри в парламента и да се отделят необходимите средства. Цената на нагнетения газ да се изравни с пазарната, за да могат фирмите да го търгуват, без да има оскъпяване за крайния потребител.  Тоест колкото  по-малко теглим от Чирен, толкова по-ниска е цената за българския потребител. За това гледаме да осигурим повече втечнен газ”, заяви енергийният министър Росен Христов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.