Профсъюзите настояват за по-високи заплати

Германия е парализирана от транспортна стачка. Спряха самолетите, влаковете и автобусите. На много места е засегнат и градският транспорт. Включиха се и служители на пристанищата. Протестиращите искат значително увеличение на заплатите.

Почти всички спирки в Германия са празни и с надпис по таблата - “Стачка”. Очакванията  бяха за огромни задръствания и пълен хаос, но поне засега прогнозите не се сбъдват. Стачката започна в полунощ, ще продължи 24 часа и обхваща почти цялата страна. Недоволство има и на повечето германски летища, но не и на това в Берлин. Справка на сайта на Летище София показва, че са отменени полети от и за редица германски градове, сред които Хамбург, Мюнхен, Дортмунд, Франкфурт и Нюрнберг.

Два водещи профсъюза, които стачкуват, настояват за увеличение на заплатите от най-малко 10 процента или 500 евро на месец. Според експерти, включително вътрешния министър на страната, това неминуемо би довело до увеличение на данъци и такси. „Направихме добро предложение. Надявам се, че профсъюзите ще се откажат от твърде високите си изисквания и ще се срещнем някъде по средата”, коментира министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер.

От единия синдикат изразиха готовност и за безсрочна стачка, което към момента изглежда малко вероятно, но показва сериозните намерения на протестиращите. Преговорите продължават. От днешния  ден се очакваше предизвестен печеливш - таксиметровите компании. И техните прогнози обаче не се реализираха и изглежда, че повечето хора са използвали възможността да работят от вкъщи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.