Според него България трябва да иска дерогация - бизнесът да не е на либерализирания пазар

Ние сме в кампания от повече от три месеца. Събираме подписи за свикване на референдум за запазване на българския лев. Вече имаме повече от 470 000 с всички лични данни. Те се съхраняват както е по закон, няма злоупотреби. Влизането в еврозоната касае поколения напред и няма механизъм за излизане. Това каза Цончо Ганев от "Възраждане" в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"България не трябва да влиза в еврозоната именно заради инфлацията. Ние сме във валутен борд, за разлика от държавите, които са влизали преди това. По решение на БНБ всяка банка, когато има депозити, трябва да държи 9% от парите си в провизии. Когато влезем в еврозоната този процент ще падне до 1, така десетки милиарди свежи пари ще бъдат дадени на банките. Това води до вдигане на инфлацията и ще даде възможност за безконтролно отпускане на заеми и ще налеят пари в икономиката ни", смята той. 

Според него България трябва да иска дерогация - бизнесът да не е на либерализирания пазар. "Това ни лишава от десетки милиарди за обезщетения. Освен това трябва да се възстановят дългосрочните договори за доставки на газ", посочи Ганев. 

Костадинов: Ние сме единствените, постигнали консенсус. Готови сме и искаме да управляваме

По думите му няма изтичане на данни от референдума на 800 физически лица. "Кашъмов лъже. Той излъга най-нагло и безскрупулно, подали сме сигнали по неговите твърдения. Шест месеца след като внесохме нашето предложение за премахване на чуждестранните агенти от медийното пространство, нашият сайт беше атакуван, за да бъде свален, за което сме сезирали ГДБОП, тогава излезе Кашъмов и започна да се изявява. Не е имало качени лични данни на сайта на "Възраждане". Ничие ЕГН, нито име не е използвано за нищо, камо ли както се говореше за теглене на кредити", категоричен е той. И допълни, че подписите ще бъдат предадени на хартиен и електронен носител в НС.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.