Обвинителният акт вероятно ще бъде обявен в близките дни

Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Мотивът - плащане на порнозвездата Сторми Дениълс преди изборите през 2016 г., за да запази мълчание за интимна връзка с тогавашния кандидат за държавен глава. Това станало с фалшифициране на документи, а плащането от 130 000 долара било направено през адвоката на Тръмп Майкъл Коен.

Обвинителният акт, внесен с печат от районната прокуратура в Манхатън, вероятно ще бъде официално оповестен в близките дни, съобщава вестник "Ню Йорк таймс", който се позовава на четирима души, запознати с въпроса.

Не е ясно колко точно са повдигнатите срещу Тръмп обвинения, но се смята, че са около 30. 

Заради времето, в което е направено плащането към Дениълс - едва няколко седмици преди вота през ноември 2016 г., то се счита за дарение за кампанията на Тръмп. Това обаче е щатско престъпление. За да стане федерално, прокурор трябва да го свърже с някакъв друг вид нарушение на закона. 

Алвин Браг, прокурор от Манхатън, изглежда е намерил вариант, който обаче според много юристи е под въпрос, защото не е тестван.

Тръмп може да бъде обвинен в прикриване на плащания на порнозвезда

Реакциите след обвинението 

Обвинението срещу 76-годишния Тръмп е първото в историята на американската политика. Очаква се бизнесменът да отпътува за Ню Йорк следващата седмица за официалния си арест и първото изслушване в съда.

В интервюта в своята социална платформа Truth Social Тръмп разкритикува обвинителния акт и го определи като политически мотивиран и опит за „въоръжаване“ на правосъдното министерство. "Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята. Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне срещу Джо Байдън", заяви Тръмп.

От защитата му заявиха, че той не е извършил никакво престъпление и ще водят битка в съда.

Новината за обвинението беше посрещната с гневна реакция от републиканците и политическите съюзници на Тръмп.

Синът на му Ерик също разкритикува прокурорите. "Това е прокурорска грешка от третия свят. Това е опортюнистично насочване към политически опонент в годината на предизборната кампания", написа Ерик Тръмп в Twitter.

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс пък коментира, че обвинението срещу Тръмп доказва, че "никой не е над закона". "Обвинителният акт не е повод за радост. Сега нека истината и справедливостта да възтържествуват", написа Кларк Брустър в Twitter.

Прокурор потвърди обвинението срещу Тръмп

Прокурор от Ню Йорк потвърди повдигането на обвинение срещу Тръмп и съобщи, че адвокатите на републиканеца са се свързали с него, за да координират официалното предаване на документа, съобщава АФП.

"Указания ще бъдат дадени, когато се определи дата за повдигане на обвинението", се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Той поясни, че актът все още е запечатан. 

Критиците на Тръмп

Някои от противниците на Тръмп се опасяват, че първото в историята съдебно обвинение на  президент на САЩ може да се окаже губещо и да подкопае по-важни дела, предаде АФП. Съмнения относно правната стойност на делото изразиха и поддръжниците на милиардера.

Наблюдателите във Вашингтон са съсредоточени върху ефекта, който обвиненията може да имат върху третата кандидатура на Тръмп за Белия дом. Възможно е съдебната сага да предизвика по-голяма избирателна активност сред ядрото на Тръмп, казват анализатори. Това ще му донесе победа в надпреварата за номинация или така наречените първични избори за президент. 

На 18 март Тръмп беше заявил, че очаква до дни да бъде арестуван. 

Но след дни на напрежение съставът на голямото жури, свикан от прокурор от Манхатън, продължи да изслушва свидетели.

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който също е дал показания, заяви пред Конгреса през 2019 г., че е извършил плащането на Даниълс от името на Тръмп и по-късно е бил компенсиран.

 

 

Разследването в Ню Йорк е първото от общо трите срещу Тръмп, след което се стига до решение за повдигане на обвинение.

Милиардерът е изправен и пред разследвания за престъпления в Джорджия, свързани с изборите през 2020 г., и във Вашингтон - заради нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС