Моментната картина преди вота в неделя коментираха социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов

Ключът за решаването на политическата криза у нас са местните избори. Такова мнение изрази социологът от “Тренд” Димитър Ганев в студиото на “Здравей, България”. 

Според него е възможна скрита коалиция преди местните избори, за да “не платят партиите висока политическа цена”. 

“Вариантите останах два - или да се направи някаква форма на сътрудничество между първите две формации, която да прерасне в кабинет, или да отидем на нови избори. Друга опция няма”, категоричен е Ганев. 

“Тренд”: Неясен победител и оспорвано трето място

По думите му към момента яснота за изхода на предстоящите избори няма. “Единственото нещо, което знаем, е, че БСП ще бъде пета политическа сила. Не знаем победителя, не знаем кой ще е на трето място и не сме сигурни колко формации ще имат представителство в 49-ото НС”, каза социологът. 

Според проучването на “Тренд”, 48% от пълнолетните у нас декларират, че ще упражнят правото си на глас. 

Ганев уточни, че вотът навън не е част от данните в проучването. Но поясни, че има няколко партии, които традиционно получават повече гласове от сънародниците ни, които живеят извън страната. 

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в спор за първото място, ДПС и “Възраждане” - за третото

“Понякога, когато дистанциите са толква близки, не винаги завършват така”, уточни социологът от “Галъп” Първан Симеонов. 

“Ако ГЕРБ надделее Борисов ще има пълното право да каже, че въпреки обединението на ПП и ДБ, партията му е победила. Не съм много сигурен обаче, че ще има легитимността да прави коалиция с по-консервативния сектор. От друга страна ако ПП-ДБ спечели ще наблюдаваме при тях какво ще се случи, защото част от техните привърженици не са склонни на никакъв компромис за коалиция с ГЕРБ. Ако само либералите в България се опитат да направят правителство, макар и с някаква подкрепа също няма да е най-стабилния вариант. Както и да го гледаме - стабилен вариант може да бъде да има мост между тези два бряга”, каза Симеонов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.